joi, 4 iulie 2019

Spirit Romanesc la Gheorgheni


Pornit-am cu trenul din Brasov, gata de o noua aventura in lumea poeziei si a cantecului. Putin stingherita de conversatia in limba maghiara care curgea precum un val nestavilit intre cativa studenti pasionati situati in apropierea mea, trenul mi-a fost o buna companie, ca de obicei. Mi-am bucurat privirea cu peisaje in care pajistile de un verde interminabil si statiile foarte dese cu denumiri sofisticate, erau punctele principale de delectare vizuala, specifice zonei. 
Mai putin a contat drumul. Poezia ma astepta la gara. 

As pune accentul mai mult pe familiaritata resimtita alaturi de oamenii artei, care din pacate nu cred ar fi sesizata cu mai mult interes prin faptul ca s-ar scrie despre ea, ci din contra trairea primeaza in mod concret si direct. O sensibilitate deosebita si o energie care admira si apreciaza fiecare manifestare artistica, pluteau pretutindeni, in acel spatiu. Si-atunci, radacinii nu-i mai trebuie decat sa se bucure de resursele sale atat de valoroase. 

Mi-am spus candva ca una din nevoile mele principale este sa stiu ca aduc o contributie benefica in promovarea valorilor romanesti atent pastrate, redate intr-un mod cat mai autentic prin muzica in special. Acest lucru ar face din punctul meu de vedere, ca mascarada comerciala in care predomina cantecele cu un continut textual superficial sa paleasca in glorie! Ha! :D

Aceasta a doua intalnire cu "arhaicul" folkului romanesc, a fost una extrem de placuta. Eu, regasindu-ma in ipostaza invatacelului, am incercat sa descatusez cat mai multe modurile prin care sa asimilez cat mai multa informatie, dar si sa daruiesc sentiment, inflorindu-l mai departe. Viata sentimentului are atatea forme si fatete. E necesar numai sa le parcurgi, intr-un spatiu ascuns, ce tine de filtrul si capacitatea propriei fiinte de integrare.
Eu spun ca am si reusit, insa cred ca nivelul dedicatiei e de asteptat sa creasca odata cu nivelul setei de cunoastere. 

Micul dejun, dupa o zi de festival si o noapte alba de cantare si aduceri aminte ale unor poezii vechi, ale unor ritmuri retrezite, s-a dovedit a fi revigorant. La Veverita, eu una m-am simtit mai zvelta (probabil am remarcat o afinitate speciala pentru animalutul in cauza sau poate doar datorita cafelutei savurate in compania colegilor de tabara)

Asa ca, SIMTITI SUNETUL VIETII, TRAITI VIATA ! Cu oamenii care va aleg si pe care ii alegeti, cu cei cu care simtiti ca aveti puternice legaturi bazate pe sistemul personal de valori, pe aspiratii si pasiuni. Fiti buni si luati la cunostinta ca prin apropiere se afla chiar prieteniile de-o viata! Dar voi stiti deja toate acestea! Cu siguranta si mai multe! 






"Frunză verde de cireș, 


Ziua noaptea tot am mers, 


Frunză verde de săcară, 


Pană ce-am ieșit din tară. 


A două zi demineața 


Amară mi-o fost viața! 


Lăsai Țara Ungurească, 


Intrai în Țara Orvăteasca, 


În țara orvatului, 


La apusul soarelui."

(Balade Populare Romanesti)

sâmbătă, 25 mai 2019

Pânze albe

Imagini pentru canvas
Pânze albe 
care s-au săturat de alb,
O pensulă tip limbă de pisică
cu mult potențial;
Culorile rămase în tuburile lor,
azi, nu se iubesc.
Eu, din vârful catargului 
contemplu albastrul mării...

sâmbătă, 20 aprilie 2019

In orasul frumos

Am pornit la drum, prin orasul frumos al carui miros e mult mai aproapiat de cel al bradului, decat de cel al unei masini scumpe in trecere. Totusi, conform unui studiu realizat de o organizatie elevetiana preocupata de calitatea aerului la scara mondiala, Brasovul ar ocupa locul al III-lea, in topul celor 3 cele mai poluate orase din Romania (alaturi de Iasi si Cluj-Napoca). Da, un aspect deloc de neglijat in ceea ce priveste cultivarea unui comportament mult mai respectabil atat la adresa propriei persoane, cat si la adresa intregii naturi.

Ma plimbam prin centrul istoric, plin de praf, trecatori si diverse utilaje care decupau forme noi in suprafata cu piatra cubica, cand, deodata, in preajma unui individ aflat in mers mi-a aparut imaginea unui bidon de plastic in cadere. In mijlocul Republicii, pe piatra cubica minunata, intr-o zona mai ferita de lucrarile stradale in desfasurare, statea acest pet. Am asteptat un pic sa se miste lucrurile, sa vad daca bidonul ar fi mutat de altcineva, in cosul de gunoi. 5 secunde...20...30. Dupa o asteptare cu suspans, am hotarat sa-l mut de-acolo.

Mi-am continuat drumul catre aleile de sub Tampa, cu un sandwich apetisant, frumos impachetat, asezat cu grija in rucsac si o butelcuta cu apa. Vantul, cam agresiv, urma sa-mi dea batai de cap, eu deja vizualizandu-ma cu ambalajul lipit de fata si cu parul intins in stratul de avocado. Asta urma sa fie cel mai deosebit sos pentru falafelul situat intre bucatile de paine integrala. Dar nu a fost sa fie.

Am vrut sa merg undeva sa ma adapostesc si nu-mi trecea prin minte alta varianta decat Simone. Asa ca am intrat sa savurez un cappucino, intr-un ambient super primitor si cosy. Asta e locul in care vin  oamenii aceia cool, studenti care lucreaza meticulos la vreun proiect pentru facultate, turisti iubitori de munte, strainezi curiosi imbracati sic... Ah! Iar muzica chill, te imbie la scris, la luat notite si la derulat planuri, la discutii interminabile sau chiar la contemplare de alegi sa gusti preparatele vegane pe care Simone ti le poate oferi.

Discutiile din cadrul intalnirii pe care am avut-o inaintea a tot ceea ce am povestit pana aici, m-au facut sa-mi centrez atentia asupra fiecarei actiuni pe care am realizat-o in cursul acestei zile. Fiecare miscare, fiecare simt devenea mai ascutit, astfel incat constientizam faptul ca spiritul din carcasa trupeasca vibra, era nelinistit, iar in nelinistea lui trebuia sa-si gaseasca pacea. Mintea mai mult imi crea dificultati, pentru ca in loc sa descurce si sa proceseze rapid informatiile noi cu care fusese bombardata, imi crease un peisaj incetosat. Nu reuseam sa vad ceea ce trebuia sa vad. Si-asa am stat la masa la Simone, cu virtutile, plutind in ganduri pentru a lua hotarari marete in ceea ce priveste contributia mea la societatea din zilele noastre. Un plan teoretic vag se conturase si nimeni nu mi-l putea afla. Nici macar eu, fiindca aveam nevoie, sa-l inteleg. Prin spirit...
Imagine similară

marți, 2 aprilie 2019

Unui pâsic simpatic

Te invit la masă, dar nu în farfurie
Cu mare drag, chiar dacă năpârlești
Îmi plac dungile tale și blană-ți aurie
Și fundul, chiar și coada pe care ți-o rotești.

Hai, așează-te. Ori sari tu pe mine
Ori te duci la geam să vezi în zbor
Un porumbel bezmetic ce te ține
În transă, ca pe-un naiv privitor.        

Viața de la bloc e grea, mult te limitează
Pe calorifer, pe perne te întinzi cu stil
Simțul tău felin la graniță se conturează
Când vei renunța la traiul nobil.

Știi tu, cum este prin ploaie?
Cum e să te-alerge-un câine,
Să n-ai litieră-n baie,
Să prinzi șoareci chiar de mâine?

Podul casei să-ți fie căminul
Și să mai rozi câte un os
            Să sari gardul la vecinul
            Să curtezi maiestuos...

Ai învăța să pășești pe iarbă,
Diferit de gresie și parchet.
Ieși la lumină și te plimbă
Că ești frumos, mă și cochet!