miercuri, 18 aprilie 2018

P a r c ă

Cișmigiu. Parcul ne-a văzut.
Noi ne-am plimbat și am tăcut.
Nu...apoi am povestit mai multe,
Șiruri de idei adânci, mărunte.

Noapte. Adormită în substanță.
Am preferat să păstrez distanță.
Nu...mijlocul mi l-ai cuprins,
N-am crezut, dar m-ai surprins.

Foișor. Ne-a ascultat cântând,
Nicicum pe-alții discutând.
Da..pe noii noi care sclipeam,
Și-n abstract ne rătăceam.

Dimineață. În raze nesfârşite
Învăluia două ființe regăsite.
Da...rimăm fain tot împreună 
Versuri două, ce se țin de mână.

marți, 17 aprilie 2018

Rătăciţi în pădure - 10 aprilie 2018


Pornit-am spre București în jurul orei 3 a.m. La invitația amicilor mei, 3 la număr, plini de entuziasm creator și imprevizibilitate, m-am avantat într-o escapadă nocturnă pe care am acceptat-o cu bucurie. Direct către junglă, cu Domnu’ înainte! Traseul a fost ales în mod aleatoriu de GPS-ul telefonului montat la bordul lui Suzi. Prin noapte, pornind din Brașov, ajunseserăm deja la Întorsura Buzăului, pe ale reliefului serpentine jucăușe. N-am zăbovit prea mult pe ruta indicată de hartă, căci am optat pentru off road, pentru că așa avea să fie mult mai palpitantă călătoria.
Zorii zilei ne-au surprins la marginea unei păduri, în apropierea comunei Adâncata. Trecând pe lângă sat, pe lângă o căruță și viță de vie din belșug, am intrat apoi pe un drum forestier cu porțiuni de noroi de-a dreptul zemoase. Roțile mașinii se scufundau treptat în șanțurile pline cu apă, iar noi, cei dinăuntru, stăteam cu sufletul la gură, cu cele două animăluțe de companie zgribulite ba pe umeri, ba pe pielea noastră umană de sub textura hanoracului ori a pantalonilor. Herfe și Sol, motanii de la bord, învățau de fapt, dansul contemporan și patinajul artistic pe parbriz. Părul le zbura în toate părțile, și am rămas uimita că dispăruseră din peisaj pentru o vreme. Se ascunseseră în litieră, iar mireasma din interiorul mașinii s-a schimbat radical. Dacă deschideam geamul, riscam o evadare permanentă, așa că am menținut calmul printre pasagerii lui Suzi. Adrenalină, suspans, spații înguste și slalom printre copaci! Simțeam la fiecare înaintare, o rătăcire tot mai amplificată atât în zona obscură a propriei minți, cât și în ținutul efectiv străin, din care făceam parte.  
Am mers pe mâna lui V și clar, nu m-aș fi urcat în Suzi dacă nu aș fi avut încredere că V este un șofer destoinic și fără toate țiglele pe casă J De retinut! Promisiunile care se fac la începutul traseului, nu se respectă atunci când pleci cu gândul la off road. Unul dintre scopurile călătoriei noastre, era acela de a vizita un prieten drag care bucurestea de ceva vreme. Și-am zis: Ce-ar fi să…plecăm la drum? Și-am plecat. Cum și pe unde, urma să aflăm pe parcurs. Urma să învățăm să devenim un adevărat squad, șmecher și capabil să supraviețuiască.  
Primul off road, cu toate mișcările grațioase ale lui Suzuki valsand prin bălți tulburate si intunecoase, ne-a tranformat în adevărați pasionați ai senzațiilor extreme, pregătindu-ne pentru următoarele provocări. Fără ajutorul sacrului troliu, am fi fost demult călcați în picioare de porci mistreți ori uitati, dar găsiți cam deshidratati, de vreunul dintre localnici. Cele mai adânci denivelări ale terenului au fost testate acolo, așa că ne puteam continua drumul, mai departe. Suzi s-a ales cu tatuaje personalizate pe oglinzi și pe oricare părticică a carcasei sale de un gri metalizat.




Al doilea of, a fost un of spus din tot sufletul, cu palpitații la inimioară și nervi întinși la maxim. Locația? Pădurea Biglaru, în apropiere de comună Moara Vlăsiei, județul Ilfov. Aici am avut parte de un pseudo-picnic, în mijlocul sălbăticiei, pe un drum alunecos, mlăștinos, probabil pe urmele trasate de foste utilaje forestiere. Până să examinăm această rută savuroasă, am trecut pe la Căldărușani, pe la pescari. Am văzut căruțe prăfuite conduse de săteni arși de soare și trase de cai obosiți. Am mai văzut taxiuri galbene și un magazin mixt din care am cumpărat ceva dulciuri și brânză topită. Acest off road a fost plin de scufundări; din 10 în 10 metri ne scufundam și ne ajutam de troliu pentru a scoate mașină din noroi. Benzină mai era puțină, baterie la fel. Străbătuserăm deja mai bine de un sfert de pădure. Puteam vedea pe hartă imensa pădure, însă nu și luminița de la capătul ei (drumul către civilizație) Urme de porci mistreți prin tufisuri părăsite, energii puțin cam negative resimțite... Credința de a găsi drumul cel bun, exista. Am înaintat, încet și sigur, cu emoții la fiecare manevră, pentru a ocoli cu precizie zonele mlăștinoase. Si…am ajuns !
Ajunși la drumul principal, am inaugurat șoseaua cu amprente maronii de toată frumusețea. Of, of, of. Ăsta da of !
Picnicul a fost servit pe bune, în Parcul Cișmigiu, ca între prieteni. Cu brânză și pâine cu cartofi, cu cozonac și înghețată super aromată, pe ceva versuri proaspăt create, acompaniate de sunetul chitării. Și-am povestit. Sub salcie. Și ne-am delectat. Parcă ar fi trecut o veșnicie. Totul comprimat, intens și nespus de plăcut. O revedere care s-a dovedit a fi de o intensitate gustoasă, mai revigorantă ca niciodată. Dar asta ar putea fi altă poveste...
 Luând în calcul drumeţia în sine, se pare că s-a datorat unei decizii spontane, de o culoare pământie, cu nuanțe fine de verde rămas înfipt printre roțile maşinii. În rest, of-urile au fost exprimate la momentele potrivite, iar eu, cel puţin, am cunoscut gustul libertăţii.:) 

Trestii astrale

În plimbările nocturne
Omul, gânditor rămâne.
Prins în gând chinuitor
În trecut sau viitor.

Constatând la răsărit
Că el încă n-a murit
Omul speră că-n lumină
Stă esența lui divină.

Iar apusul când revine
Zenitul încrederii în sine
Lin coboară spre adâncuri
În ritm fin, în semicercuri.

De ce oscilezi, omule,
Așa cum se mișcă trestiile:
La atingerile vântului,
La extensiile gândului?